BADIKA AŞİRETİ Badıka Aşireti Diyarbakır sınırları içindeki büyük aşiretlerden biridir. Muş ilinde yaşayan Badıkalı sayıs oldukça fazladır.
Bu aşiretin köklerinin yazılı belgeye dayanmasada araştırmacıların beyanlarında Süleymani aşiretleri gurubundan olan Zilan aşiretine dayandığı idda edilmektedir şerefname isimli Kürd Tarihi kitabında süleymani aşiretlerinin nesebinin Mervanoğulları sultanlarından Süleyman bin Abdulmelik 'e dayandığı ifade edilmektedir.(kaynak:şerfname sayfa:200
Mervani devletinin Abasiler tarafından yıkılmasından sonra Mervan'ın oğullarından Ubeydullah'ın Diyarbakır'ın kulp ilçesindeki deree xox ,(şeftali deresi) denen bir bölgeye gelip yerleşmesinden sonra Başta Banuki aşireti olmak üzere daha önce Mervani yünetiminde bulunan aşiretler bir araya gelerek Süleymani aşiretlerini meydana getirdiler. bu aşiretler ,banuki,Zıkziyan,Bociyan,Besyan,Dılxeryan,Zilan,Berazan,Huveyda(hevedi) olup yünetim Merkezleri Meyfarqin idi. bu aşiretler ehl-i sünet tarafları iken bazıları ise yezidi inancındaydı. badıkalılar, Tarihte akkoyunlu Türkmen devletini destekleyen ,Dunbuli,Zirkan,Mirdas ve Süleymani aşiretleri ile hareket etmiştir. Günümüzde badıkalılar Ehl-i Sünet olup şafi mezhebine mensupturlar. Dilleri ise Kürtçenin kırmanç lehçesidir.
Nufusları hakında uçuk rakamlar ortada dolaşmasına rağmen , Diyarbakır çevresinde tahmini 15,000 civarında ,Muş, Kars ,Batman,Bingül, Bitlis, ve Van İllerinde 12,000 Kişi oldukları tahmin edilmektedir.Ancak büyük şehirlere göç yolu ile gidenlerin sayısı eklediğinde oldukça büyük rakamlar ortaya çıkabilir Yaşadıkları Yerler; Diyarbakır,Kulp,Başbuğ,kayahan,inkaya,yayık,kocadağ,yarımca,Erenler,Kollukayak,Yavuz,Ünal,Karaorman,Alaca,Taysever,Yertutan,Şeyhyayla ve Cebeci köylerinde, Silvan ilçesi ve Muş ili.(Prof.Ahmet Özer. Doğuda Aşiret Düzeni Sayfa:47)
Muş ilinde; Merkeze bağlı ,Dilimli ,Aligedik,Yedipınar,Güdümlü,Eralanlı,Eğirmeç,Yörecik ve Kayalısu Köylerinde; Kars ili Digor ilçesi Sokunlu Köyünde, Badıkanlılar yaşamaktadır.
BAĞLI KABİLELER:
1- Kerran: 550 haneden oluşmakta ve Milli Aşiret Konfederasyonu içindeydi (1936 Yılı verilerine göre,Kaynak:M.Z. Emin Beg Kurd Tarihi)
2-Cımıka,(Milli Konfederasyonu içinde olup Res'ul Ayn'daki Cımıkalılar ile bağlantıları olup olmadığı bilinmiyor.
3-Kanıka
4-Mêêmıka
5-Welika
6-Aqıka
7-Nasırka
8-Araşka
9-Reşika: Emekli Vali Edip Yavuz," Tarih Boyunca Türk Kavimleri" isimli kitabında; Kulp Yöresindeki Reşıkanlılar için Reşık uşakları diye bahseder. Bunları Saka Türklerinin Res koluna bağlayarak, bir kısmının Van özalp, Şirvan,Mazidağı,Kulp,Karayazı,Palu,Hizan ve Tutak gibi yerlerde yaşadığını iddia etmektedir.
10-Laçıka: Milli Konfederasyonuna bağlı olup Dersim'de Yaşayan Haydaran oymağının içinde yaşayan Laçıka kabilesi ile bağlantısı olup olmadığı tespit edilemedi. Emekli Vali Edip Yavuz,"Tarih Boyunca Türk Kavimleri" isimli kitapında; Laçıka oymağı hakkında şu bilgileri veriyor. laçin uşakları oymağından ayrılmış ve Şeyh Hasanlılar içinde erimişlerdir. Elazığdaki Lacolarda bunlardandır.
11-Xeşika
12-Xerzan